Väder..

Ser onekligen ut att bli ett intressant väder i morgon...
 
 

Adventsplaner

1 advent närmar sig, Herrens ankomst på latin och därmed juletider. Junior och jag har sedan vår förra tur siktat in oss på att göra säsongens sista vandring per cykel, Sträckan Torpshammar-Borgsjö går mest genom bebyggelse och är totalt 28 km. I Borgsjö finns en fin rokokokyrka samt en källa nedan Bergåsen 
 
 
Borgsjö med sin S:t Olavskälla
 
En annan årstid vore det en lätt match och hittills har rapporterna beträffande snöläge varit betryggande. Vi kanske rent utav skulle kunna kunna nå länsgränse mellan Västernorrland & Jämtland, ytterliggare 15 km.
Med tanke på kvällens väderprognos så håller vi oss nog till Pilgrimens devis "Ett steg i taget", hårda vindar väntas från Jämtlandsfjällen med inslag av snö...

Stråsjö kapell

 Dagens pilgrimstur gick per bil. Besökte Svågadagarna i Ängebo, ett lokalt arrangemang i ”Omställningsrörelseanda” på den hälsingska glesbygden. Träffade en FB-bekannt IRL och fick en fin guidning i de lokaler som både Folkets hus, kyrkan och skolan delar på. Svågadalens lokala självstyre är ju känt i alla fall här omkring och det var kul att se det i verkligheten.

 

Efter en kortare Miljöandakt, med bland annat den vackra psalmen 258, i det kapell som också inryms i lokalerna begav jag mig ut för att söka rätt på Stråsjö kapell.Ett nyuppfört kapell i gammal stil längs pilgrimsleden från Hudiksvall till Trondheim. Broschyrerna om kapellet saknade karta och skyltningenvar obefintlig. Lokalbefolkningens beskrivning var ”Sväng höger, dä ligger på en lägda baka berget”. I den kuperade terrängen fanns det gott om berg och vägarna delade sig här och var. Efter några mil på grusväg var jag på väg att ge upp och styrde mot Friggesund. Tvärnitade och chansade på avfarten ”Östra Stråsjö” som jag höll på att missa. Efter ca 5 km in i en otroligt vacker, uppodlad dalgång dök kapellet hastigt upp. De isande vindarna kändes som om de fördes ned direkt från fjällen när jag lämnade bilen för att titta på det mycket enkla kapellet. Ett kapell byggt av ideella krafter på orten. Som sagt fint placerad i en vacker dalgång, en minnessten och ett litet informationsrum.

 
  
Länk till kapellets hemsida
 

Dfår bli ett återbesök vid varmare årstider och då med flugspöet i packningen. Det går ju inte att passera Svågan en gång till utan att ha prövat fiskelyckan.


Intervjuer om Pilgrimsvandring

Intressanta intervjuer från montern "Se människan" vid bokmässan mycket kring Pilgrimsvandring och dess nutida framväxt Sverige.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kqAW3S92Xzo


Intressant artikel

Snubblade över en artikel om St Olavsleden i SAS tidning Scanorama, krävs dock Itunes för att kunna ta del av den.
http://www.scanorama.com
 

Eldsängeln

Denna helg blev det inga fortsatta steg längs pilgrimsleden. Vi hoppas dock snön håller sig undan ännu ett tag. Nästa sträcka Torpshammar-Fränsta är bara 12 km, mest i bebyggd miljö. Vi klurar på att slå samman nästa etapp med den mellan Fränsta-Borgsjö, 16km. Om vi tar det med cykel så är det helt överkomligt. Vid Borgsjö kyrka väntar ännu en St Olavskälla samt en vacker rokokokyrka. Efter Borgsjö är det sedan blott 15 km till länsgränsen mot Jämtland... Nåväl det återstår som sagt att se hur det blir med snön.

I Fredags kom min pilgrimsvandrande sons storebror hem efter en dag i skolan, den hade de tillbringat på ”Drömverkstan” för att tillverka änglar inför julen. Junior målade nedanstående ikon, Eldsängeln, röd med brända vingar skyddar den mot eld.

 

Ikonen Eldsängeln som skyddar mot eld.


Ikoner

Jag gillar skarpt ikoner. Har ett gäng inköpta i Ryssland som väntar på att sättas upp på väggen. När jag i dag "snubblade" över denna kunde jag dock inte låta på att fylla på ytterliggare. Jesus som den sjysste kompisen, ljuvlig.
 
Jesus med abbot Minas,
Egypten 600-talet

Pilgrimspass utfärdat

Som sagt tycks tiden och formalian spela oss ett spratt under denna vandring, det är dock knappast den som är det väsentliga. Det är pilgrimsvandringen i sig.
 
 
 
Bättre sent än aldrig besöke vi idag Veckomässan för att träffa Kyrkoherden och få passet utfärdat. Ett intressant besök då mina fysiska kyrkobesök under senare år i stort sett begränsat sig till Julafton. Mässans målgrupp visade sig vara församlingens konfirmander vilket nog bidrog till den ungdomliga framtoningen. Nåväl nu har vi både Herrens välsignelse och ett utfärdat Pilgrimspass, återstår en lång vandring och säkert många spännande äventyr & insikter.
Nu återstår att se när snön täcker landskapet, kan vi tänkas hinna till Borgsjö?
 
 

Stöde - Torpshammar

Den 29 km långa tämligen enahanda grusvägen mellan ST Olovskällan och Stöde har vi flyttat fram till en av sommaren cyckelturer, vägen passerar mina jaktmarker så den har vi sett tillräckligt av. Istället beslöt vi oss utgå från Stöde där min Farmor stammar ifrån. Tjugo över 11 anlände vi till en igenbommad kyrka, troligen används den inte så flitigt... Verkar dessvärre som att det där med stämplar i pilgrimspasset får klaras av på kontorstid, hittills har vi endast lyckats få en stämpel i passet, vid källan.
 
 
Nåväl vi knatade iväg i den något svala och fuktiga novemberluften som dock snart tinade upp av solens strålar.Vägen slingrade sig genom jordbrukslandskapet och följde i längre sträckor den vackra Ljungan. Eftersom vi förhindrats i kyrkobesökandet surfade vi in på Radiogudstjänsten. Även där felade vår synkningen i tid så vi lyssnade på förra veckans Katarinamässa där den meditativa pslamen 681 etsade sig fast.
 
//: Herre, hör min bön,
Herre, hör min bön,
svara mig när jag ropar ://
 
Vi rastade på en av de många åsarna i det som nu övergått i skog och beskådade de djupa ravinerna ned mot Ljungan.
Viskan passerades raskt, tidens tand präglar samhället av förfall även om det redan julpyntats i flera av husen.
Närmare Boda Borg svänger led upp mot E14 och åter vandrade vi genom jordbruksbygd.
 
 
 
Framme vid början av Torpshammar stannade vi upp vid den lill men vackra kyrkan. Byggnadsstilen lurade mig att gissa på en medeltidskyrka men den visade sig uppförd under det senaste århundradet. Kyrkan omringas av ett vackert järnstaket med både bibliska som lokalhistoriska motiv.
 
Nu vågade vi ringa efter skjutsen hem medan vi vandrade vidare mot etappmålet Klöstre mitt i samhället. Att vintern nu är på väg råder ingen tvekan om då vi närmast åkte skridskor fram på de fuktiga vägar som nu övergick till is.
 
 
 

Nästa etapp

I dag delsträcka Stöde-Torpshammar #stolavsleden #pilgrim

 




I begynnelsen...

Sedan barnsben har jag hört talas om pilgrimsleden som passerar nära vår sommarstuga och tidigt besökte jag den mystiska heliga källan vid Vattjom som ska ha sprungit ur marken vid St Olovs passage.Under senare år har ledens sträckning blivit allt tydligare genom skyltning, anläggandet av rastplatser och skyltning.

Efter att under sommaren 2013 bestigit Kebnekaise (där för Dag Hammarsköld-leden passerar) med den 12 årige sonen kändes som att det var dags för nya utmaningar. Tanken på att göra slag i saken och ta sig an en vandring längs leden som jag sett människor passera under många år växte sig allt starkare

När vi fick syn på en annons om att Selånger församling ordnade pilgrimsvandring den första delsträckan Selånger-St Olofskällan bestämde jag mig, 8-åringen var inte sen att hänga på triggad av storebrors bedrift tidigare under sommaren. Så någon gång i slutet av augusti begav vi oss till kyrkan och kunde raskt konstatera att vi var ute 3 dagar för tidigt. Nåväl det var lika bra att börja oaktat att vi missade sällskapet.

 
 
 
Genom ett ett fantatiskt jordbrukslandskap där sädeslslagen lovade en god färd vandrade vi fram i sköna augustivindar tills vi nådde skogslandskpaet vars gräns tydigt markeras av Svartbäckens guldskimmrand vatten.
 
 
Här var vi åter på hemmaplan och vandrade raskt fram till St Olofskällan vid Torkarlsberget. Samtidigt som vi smakade det synnerigen välsmakande källvattnet öppnade sig himmelens portar och ett ordentligt skyfall såg till att vi blev blöta även utvärtes.
   
 
Efter detta har hösten rullat på, vi har dock vid sidan av bär- och svampplockning, älgjakt och mycket mer hunnit ordna fram pilgrimspass samt att lyssna på ett föredrag av en gammal högskolebekannt; äventryraren & pilgimen Anders Stävhag höll i Oktober ett intressant föredrag om sina erfarenheter. Jag kan för övrigt varmt rekommendera hans bok där han berättar om sin vandring till Jerusalem.
 
 
   

RSS 2.0